Pasen in Florence: Een bijzondere ‘Kruisweg’

Net als andere feestdagen is ook Pasen een bijzonder feest in Florence. Niet alleen vanwege bijzondere Paastradities zoals de ‘Scoppio del Carro’ maar ook vanwege speciale plekken die met het Paasverhaal verbonden zijn, zoals een bijzondere Kruisweg die zich net buiten de stadspoort ‘Porta Romana’ bevindt.

Een bijzondere ‘kruisweg’

Loop je vanuit de echte Florentijnse wijk ‘ Santo Spirito’ onder de Porta Romana door, dan kun je rechtdoor de Via Senese in. Je komt dan na zo’n 100 meter aan je rechterhand een van de oudste gebouwen van Florence tegen. De bogen van deze middeleeuwse wasplaats bevinden zich op de hoek van een prachtig klein straatje dat je de heuvels rondom de stad in leidt: de Via Sant’Ilario a Colombaia. Geen massa’s toeristen in dit straatje, maar overhangende olijftakken en fluitende vogeltjes. Een oase van rust tijdens je bezoek aan het drukke Florence. Deze weg die langs de kerk van Sant’Ilario a Colombaia voert is verrijkt met een bijzonder soort kruisweg.

Via Matris

Binnen de Christelijke kerkelijke traditie is een Kruisweg (‘Via Crucis’) een manier om de lijdensweg van Christus invoelbaar te maken voor gelovigen. In 14 afbeeldingen (beeldhouwwerken, schilderijen…) wordt dit beschreven, zodat de gelovige niet zelf naar Jeruzalem hoeft om dezelfde weg te bewandelen. De 14 ‘staties’ zijn altijd standaard scènes die beginnen met de terdoodveroordeling van Jezus en eindigen met Zijn graflegging. Er bestaat echter ook een variant die de ‘Via Matris’ genoemd wordt. Deze weg vertelt in zeven scènes over het verdriet van Maria in haar leven. Zo’n Via Matris vinden we in dit straatje dat je van een van de drukste wegen in Florence naar de stilte van de heuvels leidt.

De Via Matris van de Sant’Ilario a Colombaia

De kerk van Sant’Ilario a Colombaia is de kerk waar de laatste scène van deze Via Matris op is aangebracht. Het is een van oorsprong Romaans oratorium waar begin 14e eeuw de huidige kerk gevestigd werd. Door de eeuwen heen onderging de kerk diverse veranderingen en opknapbeurten (zo dateert de klokkentoren uit het einde van de 19e eeuw). De fresco’s in het voorportaal dateren echter nog uit de 15e eeuw. Het roosvenster is zelfs terug te voeren naar de 13e eeuw. Een kerk met een rijke historie dus. Aan het begin van de 20e eeuw (in 1934 om precies te zijn) is hier de Via Matris in de stijl van de beroemde kunstenaarsfamilie Della Robbia aan toegevoegd.

Een Via Matris komt veel minder vaak voor dan een Via Crucis, en is op zichzelf daarom al bijzonder. Deze is extra speciaal omdat alle scènes in de buitenlucht te bewonderen zijn en relatief weinig bezocht worden. Ik heb ze voor jullie op de foto gezet! Dolore is pijn of lijden in het Italiaans. Op de foto’s zie je dus achtereenvolgens:

  • Dolore I: De profetie van Simeon
  • Dolore II: De Vlucht naar Egypte
  • Dolore III: De zoektocht naar Jezus verloren in Jeruzalem
  • Dolore IV: Maria ontmoet Jezus onderweg
  • Dolore V: Jezus sterft aan het Kruis
  • Dolore VI: Maria ontvangt het overleden lichaam van Jezus
  • Dolore VII: Graflegging van Jezus

Zoals je ziet zijn het dus zeven afbeeldingen om even bij stil te staan. Om da relatieve stilte van de plek in je op te nemen en om te genieten van deze kunst in de open ruimte, die Florence keer op keer zo bijzonder maakt. Op een steenworp afstand van drukke wegen en het levendige centrum vind je kleine straatjes die je de heuvels rond de stad in voeren.

En als je dan toch op  weg bent, vergeet dan niet nog een stukje door te lopen. Vanaf ‘Bellosguardo’ kun je het uitzicht op de stad bewonderen. Een uniek plaatje, want alleen hier zie je de gevels van alle prachtige kerken. Vanaf andere uitzichtpunten kun je deze slechts van de achterkant zien. De wandeling waard dus!

Klik hier om makkelijk en snel de Via Sant’Ilaria a Colombaia te vinden.

Het uitzichtpunt bij Bellosguardo vind je hier.

Ben je moe van het wandelen en heb je zin in een ijsje? Aan het begin van de Via Senese vind je mijn favoriete gelateria!

Related Post

Beste ijs in Florence:...

Beste ijs in Florence: Ambachtelijke gelato voor iedereen Wanneer je Italië zegt, denk...

De 5 leukste musea in

De 5 leukste musea die je in Florence zou moeten bezoeken In Florence wemelt het van de...

Florence met kinderen: 12...

Florence is een van Europa’s topbestemmingen. Het blijft echter een stad met veel...

2020: Beste plekken om te...

Beste plekken om te eten in Florence 2020 Elk jaar update ik de lijst van mijn favoriete...