Traditioneel Toscaans genieten

wat te eten
in Florence?

De Toscaanse keuken is hartig en robuust. Traditioneel Toscaans eten doe je in talrijke Osterie, Ristoranti en Trattorie. Hieronder vind je een aantal van de bekende en minder bekende gerechten uit de Florentijnse en Toscaanse keuken, die je kunt proberen tijdens je vakantie. Bestel bijvoorbeeld eens een broodje Lampredotto, of drink een Negroni als aperitivo.

Crostini Toscani

Toscaans brood (zonder zout!) met daarop een soort pate van kippenlever, ui, salie, knoflook, olie, zout en peper. Je vindt het op vrijwel elke menukaart in Toscane en zeker in Florence is het een ‘hit’. Ik zelf vind het het allerlekkerst op warm brood dat net uit de oven komt, zodat de pate een beetje opwarmt.

Panzanella

Panzanella is een salade op basis van (oud) brood, rijpe tomaten, rode ui. komkommer, basilicum, olijfolie, rode wijn azijn en zout. Het brood wordt geweekt in water waardoor het zompig wordt en uit elkaar valt. Hoewel nat brood niet perse heel lekker klinkt, is het een heerlijk frisse salade op een warme zomerdag!

Pappardelle al Cinghiale

Pappardelle al Cinghiale, oftewel wild zwijn saus, is een van de bekendste en meest geliefde Toscaanse gerechten. Toen ik nog niet in Italië woonde MOEST ik elke keer als ik in Toscane was een bordje hiervan. Of van de variant met ‘anatra’ (eend), ook zalig! De ‘ragu’ (vleessaus) wordt als het een beetje meezit al een dag van tevoren gemaakt en is lekker hartig met rozemarijn, tomaat en salie als smaakmakers.

Cantucci en Vin Santo

Cantucci vind je tegenwoordig ook in bijna elke Nederlandse supermarkt. Niemand vertelt je er echter bij dat je heus je tanden niet hoef te breken op deze harde amandelkoekjes. In Toscane krijg je er gewoon een glaasje ‘vin santo’ (heilige wijn) bij. Een desert wijn waar je de koekjes in doopt. Daarna drink je de wijn mét koekkruimels op.

 

Ribollita

Ribollita betekent ‘opnieuw gekookt’. Dat is precies wat er gebeurt! Het is een soort groentesoep, oorspronkelijk op basis van restjes. Een heerlijke, hartige wintersoep vol met witte cannellini bonen, verschillende soorten kool, tomaten, selderij, wortels, uit, prei en op smaak gebracht met tijm, zout, peper en extra vergine olijfolie. Voor de stevigheid gaat er flink wat (oud) brood in de soep.

Crespelle

Crespelle zijn de Florentijnse versie van pannenkoeken. Ze zijn te vergelijken met de Franse crêpes qua structuur, maar worden gevuld met hartige ingrediënten. Typisch Florentijns is de variant gevuld met spinazie en ricotta en overgoten met een bechamelsaus waar wat tomatensaus over gegoten wordt. Daarna gaat het even in de oven, voordat het op jouw bord terecht komt.

Bistecca Fiorentina

Bistecca Fiorentina is wat in het Engels ‘T-bone’ genoemd wordt. Een stevig stuk rundvlees met bot, dat gegrild wordt en bij voorkeur rare of medium-rare geserveerd wordt. In de meeste restaurants wordt deze bistecca alleen per kilo verkocht, een klein stukje proeven is er dus niet bij… De steak wordt zonder saus geserveerd. Enkel wat citroensap, zout en peper en zo je bord op!

Zuccotto

Als je wilt weten wat te eten in Florence, dan mag Zuccotto op je lijstje niet ontbreken. Je vindt het lang niet op elke menukaart terug, maar het is een van dé Florentijnse deserts. Inmiddels zijn er diverse varianten in omloop, maar oorspronkelijk werd het door Bernardo Buontalenti voor een banket van de familie De’ Medici gemaakt. Cake, sterke drank en ijs. Need I say more?!

Pappa al Pomodoro

Pappa al Pomodoro is een soort dikke soep op basis van tomaten en brood. Het is echt zalig op een koude winterdag, maar ook in de zomer als snelle lunch vind ik het heerlijk. Naast tomaten en brood gaat er basilicum, bouillon en veel knoflook in de soep. Uiteindelijk blijft er een dik mengsel over dat je zo naar binnen lepelt.[

Pici Senesi

Pici Senesi, of simpelweg ‘pici’ zijn een soort hele dikke spaghetti. Zoals de naam al zegt komen ze oorspronkelijk uit Siena, maar inmiddels worden ze op heel veel plekken in Toscane geserveerd. De lekkerste eet je toch wel echt in de omgeving van Siena. Je vindt ze met allerlei verschillende sauzen, zoals ‘ragu’ (vleessaus) of ‘aglione’ (tomaten en knoflook -mijn grote favoriet-).

Lampredotto

Lampredotto is typisch Florentijns ‘street food’. Een broodje met in reepjes gesneden en gekookte koeienmaag geserveerd met een speciale groene saus. De maag wordt gekookt in een bouillon met verschillende kruiden om het vlees op smaak te brengen. Over het broodje wordt ook een beetje van de bouillon gegoten. Vlees erop en saus van peterselie, kappertjes en ansjovis erover en klaar! Buon Apetito!

Negroni

Naast wat te eten in Florence, is ook wat te drinken belangrijk! Negroni is inmiddels wereldwijd bekend, maar komt oorspronkelijk uit Florence. Deze mix van campari, gin en rode vermout is vernoemd naar de Graaf die het als eerste bestelde in café Casoni aan de Via Tornabuoni. Hij bestelde een ‘americano’ aangelengd met wat gin en zo werd de Negroni geboren.