De 5 leukste musea die je in Florence zou moeten bezoeken

In Florence wemelt het van de musea. Met deze blog laat ik je kennismaken met de 5 leukste musea in Florence, om je zo een beetje op weg te helpen tussen al dat moois!

Als je naar Florence komt is het bijna onmogelijk niet op te gaan in de eindeloze reeks prachtige gebouwen, musea, kunstwerken en tuinen. In de 19e eeuw overkwam dit ook meneer Stendhal die zich fysiek onwel voelde worden bij het zien van al dat moois. Het ‘Stendhal syndroom’ zoals het bevangen zijn door de schoonheid van de stad later genoemd zou worden, kent iedereen die van Florence houdt wel in enige mate. Misschien niet zo extreem, maar onder de indruk ben je zeker!

Musea zijn voor veel mensen die naar Florence komen een ‘must’. Hoewel ze natuurlijk allemaal het bezoeken waard zijn, heb ik er 5 voor je uitgezocht die voor mij precies vertellen waar Florence over gaat en voor staat. Je krijgt er wat mij betreft het echte ‘Florence-gevoel’. Hier zijn 5 musea die je niet mag missen als je in Florence bent!

Galleria dell’Accademia

Dit is een museum om niet te missen! Minstens net zo beroemd als het Uffizi, maar een stuk overzichtelijker en daardoor ook geschikt voor een ‘snel’ bezoek (hoewel dat natuurlijk zonde is!). Het museum is vooral bekend vanwege haar belangrijkste ‘bewoner’: de David van Michelangelo. Oorspronkelijk werd het beeld gemaakt om op de Duomo te pronken, maar eenmaal af bleek het te groot, te zwaar en vooral te mooi om zo hoog neer te zetten. Het kreeg daarom een plek voor het hart van de Republiek Florence; het Palazzo Vecchio. Inmiddels is het beeld daar vervangen door een kopie en is het origineel in dit museum te vinden. Naast dit meesterwerk zijn er andere werken van Michelangelo en beroemde kunstenaars als Lippi en Botticelli te vinden.

De ‘Accademia’ zoals het museum in Florence genoemd wordt is een van de drukste musea van de stad. Daarom zeker even een timeslot boeken voordat je gaat, zodat je vrijwel niets van je Florentijnse tijd hoeft te besteden aan in de rij staan. Boeken doe je hier.

Meer informatie: galeriaaccademiafirenze.beniculturali.it

Bargello

Tijdens de Renaissance en nog geruime tijd daarna was het Bargello de zetel van de ‘podesta’; de rechter en rechtbank van de stad. Daarnaast werden gevangenen voor kortere tijd hier opgesloten. Ze spendeerden vaak hun laatste nacht in de kapel van het paleis, waarna ze de volgende dag naar het galgenveld buiten de stadsmuren vervoerd werden als het terdoodveroordeelden betrof.

Vandaag de dag is het Bargello een museum met een prachtige collectie Renaissance kunst, waaronder de beroemde bronzen David van Donatello en een ander exemplaar door Andrea del Verrocchio. Naast kunst is er ook een grote collectie wapenuitrusting, munten en keramiek. Ook een zaal met Islamitische kunst vormt onderdeel van de permanente collectie. Los van de objecten in het gebouw, maakt het gebouw zelf een bezoek al enorm de moeite waard. Momenteel (voorjaar 2021) wordt het gebouw nog steeds gerestaureerd, maar is het wel gewoon te bezoeken.

Hele bijzondere stukken in de collectie zijn de twee bronzen panelen die vaak beschouwd worden als de aftrap van de Renaissance kunst. Het zijn twee afbeeldingen van dezelfde Bijbelse scène: het offer van Isaak door Abraham. Ze zijn echter elk door een andere kunstenaar gemaakt. Één is van de hand van Lorenzo Ghiberti en de ander is gemaakt door Filippo Brunelleschi. Deze twee panelen werden vervaardigd als onderdeel van een wedstrijd voor het ontwerp van de Noordelijke deuren van het baptisterium tegenover de Duomo. Ghiberti won de wedstrijd, tot grote woede van Brunelleschi. Hij revancheerde zich echter jaren later vrij effectief: hij ontwierp en bouwde de wereldberoemde koepel van de kathedraal van Florence.

Meer informatie: bargellomusei.beniculturali.it

Bargello florence donatello david

Museo dell’opera del Duomo

Wat mij betreft qua vormgeving het mooiste museum in de stad! Niet zo gek ook, want het is pas een aantal jaar geleden volledig gerenoveerd. Op een moderne en toegankelijke manier worden de meesterwerken uit de Duomo gepresenteerd. Je leert over de constructie van de wereldberoemde koepel (en wat daaraan voorafging…), maar ook de kunst die in de loop der eeuwen voor de kathedraal gecreëerd is komt uitgebreid aan bod.

Een van de topstukken is de ‘pietà van Firenze’; een beeld dat Michelangelo nooit afmaakte, maar desondanks niet minder indrukwekkend is dan het werk van zijn hand (en met dezelfde naam en hetzelfde onderwerp) uit de Sint Pieter in Rome. Daarnaast zijn er de originele deuren van het baptisterium te vinden en een prachtige Maria Magdalena van de hand van Donatello.

Als je een kaartje koopt voor het museum kun je daarmee ook de klokkentoren van Giotto, het Baptisterium, de kathedraal zelf en de koepel bezoeken. Voor het beklimmen van de koepel heb je wel een goede conditie nodig! Ook is het aan te raden hiervoor tijdig een tijdslot te boeken. Vooral in het hoogseizoen zijn deze vaak weken van tevoren uitverkocht.

Als je toch in de buurt bent, vergeet dan ook niet een bezoekje te brengen aan het Atelier in de Via dello Studio waar kopieën van de beelden van de kathedraal vervaardigd worden. Op een doordeweekse dag kun je de makers aan het werk zien door de ruiten in de deuren.

Meer informatie:  Museo dell’Opera del Duomo

Palazzo Vecchio

Een van de gebouwen die het straatbeeld van Florence bepaalt is het Palazzo della Signoria. Dit was en is het centrum van het Florentijnse stadsbestuur. Nadat de familie De’ Medici niet langer in het paleis woonde, maar verhuisde naar het Palazzo Pitti, ging dit paleis het ‘Palazzo Vecchio’ oftewel het oude paleis heten. Het werd in verschillende fases gebouwd, die duidelijk te zien zijn als je het gebouw van buiten bekijkt. Het meest karakteristieke deel van het gebouw, de voorkant met de toren, werd in de 13e eeuw gebouwd.

Vanaf het plein kun je de begane grond so binnenlopen zonder een kaartje te hoeven kopen. Op de binnenplaats kun je vervolgens bij het ticket-office toegangskaartjes kopen voor het museum van het paleis, inclusief de imposante ‘Salone di 500’ en de oude woonvertrekken van de Medici. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de toren van het paleis te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

In het museum worden ook allerlei interessante en leuke rondleidingen georganiseerd. Zo zijn er speciale rondleidingen voor kinderen, of kun je verborgen vertrekken in het paleis bekijken die niet voor het reguliere publiek toegankelijk zijn. Deze ‘Secret Passages’ tour is mijn persoonlijke favoriet! Boeken voor deze tours doe je vooraf, middels de website van de culturele organisatie Mus.e Firenze

Meer informatie: musefirenze.it

Palazzo Vecchio

Palazzo Davanzati

Als laatste misschien wel mijn lievelingsmuseum in de stad. Het prachtige Palazzo Davanzati. Het is het oude woonpaleis van de familie Davizzi en is gebouwd rond het midden van de 13e eeuw. Tot halverwege de 18e eeuw was het in handen van die familie, waarna het een museum werd. Het laat zien hoe rijke Florentijnse families gedurende de Renaissance woonde. De fresco’s en decoraties op de wanden zijn origineel, in fantastische staat en prachtig. De curatoren van het museum hebben het grotendeels leeg gelaten en niet opgevuld met meubels, zodat het originele ‘gevoel’ van het paleis in tact is gebleven.

Een van de leukste details van het museum zijn de tekeningetjes en tekstjes die op verschillende muren aangebracht zijn. Bij gebrek aan post-its werden gewoon de muren gebruikt! Alsof je terug in de tijd reist en echt even in het Florence van de Renaissance bent. Het is een van de weinige plekken in Florence die qua decoratie en architectuur nog grotendeels zijn zoals tijdens deze bijzondere periode in de geschiedenis van de stad.

Voor het bezoeken van de tweede en derde verdieping moet je een tijdslot reserveren. Hier bevinden zich de belangrijkste bezienswaardigheden. Je kunt daarna ongestoord heen en weer lopen tussen de verschillende ruimtes. Boeken van een tijdslot kan direct aan de balie, maar kan ook online.

Meer informatie: bargellomusei.beniculturali.it

Musea in Florence

Zonder twijfel kun je een paar weken zoet zijn met het bezoeken van alle musea, kerken, kloosters, paleizen en tuinen die Florence te bieden heeft. Zoals je kunt zien staan een paar van de beroemdste musea niet op deze lijst. Waarom? Omdat ik persoonlijk denk dat bovenstaande musea je alles laten zien om je een goed en compleet beeld van Florence en de Renaissance te geven. Dat neemt niet weg dat musea als het Uffizi en het Palazzo Pitti zeker weten een bezoek waard zijn!

Mijn tip voor als je deze grote(re) musea bezoekt: boek van tevoren je kaartje en lees je een beetje in. Welke werken zou je graag willen zien? Waar ben je nieuwsgierig naar? Zo wordt je museumbezoek een stuk aangenamer en minder overweldigend! Ga desnoods nog een keertje terug om andere dingen te bekijken. En onthou: op vakantie zijn is geen wedstrijd waarbij je dingen af moet vinken. Geniet gewoon van wat jij leuk vindt en waar jij blij van wordt!

Wil je meer lezen over Florence? Lees dan ook mijn andere blogs.

David Michelangelo

Related Post

Beste ijs in Florence:...

Beste ijs in Florence: Ambachtelijke gelato voor iedereen Wanneer je Italië zegt, denk...

Florence met kinderen: 12...

Florence is een van Europa’s topbestemmingen. Het blijft echter een stad met veel...

2020: Beste plekken om te...

Beste plekken om te eten in Florence 2020 Elk jaar update ik de lijst van mijn favoriete...

Pasen in Florence: Een...

Pasen in Florence: Een bijzondere ‘Kruisweg’ Net als andere feestdagen is ook...

Leave a Comments