Veelgestelde vragen over Florence

PARKEREN, VERBLIJF EN MEER VEELGESTELDE VRAGEN OVER FLORENCE!

Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over Florence. Veruit de meest gestelde vraag is ‘waar kan ik parkeren in Florence?’. Ik geef je tips voor twee parkeergarages en nog wat andere weetjes om boetes te vermijden.

Lang parkeren
Met de auto naar Florence komen raad ik, zeker in het hoogseizoen, af. Eigenlijk het hele centrum binnen de oude stadsmuren is ‘ZTL’ oftewel bestemmingsverkeer. Met camera’s en ja, de boetes komen echt aan. Ook in Nederland. Zonder vergunning dit gebied inrijden kost je 85 euro per keer. Heb je een hotel in het centrum en kom je toch met de auto, informeer dan even bij hen of zij hier voorzieningen voor hebben.

Kort Parkeren
Kom je een dagje naar de stad en wil je toch parkeren? Dan raad ik je de parkeergarage ‘Oltrarno’ aan het Piazza della Calza aan, of de parkeergarage aan het Piazza Beccheria. Parkeren is niet goedkoop, maar hier kun je je auto buiten de ZTL parkeren en loop je eenvoudig de stad in. Als je langs de straat parkeert, let er dan op dat je dit doet in parkeervlakken met blauwe lijnen. Dit zijn parkeervakken voor iedereen. De parkeervakken met witte lijnen zijn voor vergunninghouders. Een andere optie is dat je je auto parkeert bij Villa Costanza en vanaf daar met de Tramvia naar de stad gaat. Een kaartje voor de Tram koop je bij de tabaccheria (‘biglietto ATAF’, kost 1,50) of bij de automaat bij de halte. Je rijdt mee van de eerste tot de laatste halte, die zich middenin het historische centrum van de stad bevindt.

Zoals met alles, ligt het eraan waar je naar op zoek bent. Een écht laagseizoen kent Florence al lang niet meer, maar er zijn zeker rustigere en drukkere maanden.

Florence per seizoen
maart t/m mei: temperaturen zijn meestal nog mild en de stad is minder druk dan in de hete zomermaanden waarin iedereen vakantie heeft. Het is aangenaam toeven op terrasjes en slenterend door de vele middeleeuwse straatjes en het is zeker in mei vaak warm genoeg om nog buiten te eten.

Hete zomer
juni t/m augustus: in juni lopen de temperaturen vaak al op naar zo’n 30 graden. Doordat de warmte in de stad makkelijk in de kleine straatjes en stenen blijft hangen en het doorgaans niet veel waait in de stad, voelt het al gauw warm aan. Genoeg drinken en vooral niet als een gek door de stad willen rennen! In augustus zijn alle Florentijnen de stad uit en is het een stuk stiller buiten het toeristische oude centrum. Veel kleine winkeltjes zijn gesloten en het wordt met soms wel 40 graden echt heel warm. Doe als de Italianen; vroeg op pad, ’s middags lekker in de schaduw en ’s avonds weer de deur uit!

Fijne herfst
september t/m november: misschien wel de lekkerste periode om in de stad te zijn. Minder toeristen, mildere temperaturen en zeker in september meestal nog heel droog en zonnig.

Winters ‘laagseizoen’
december t/m februari: de rustigste maanden in de stad. In december is er de gezellige kerstmarkt op het Piazza Santa Croce, de kerstverlichting is overal aan en de winkels zijn in kerstsferen. Ook zijn er veel kerstconcerten in kerken en andere gebouwen. Januari en februari zijn stiller en kouder, maar vaak wel zonnig en daardoor heerlijk om door de stad te struinen. Zeker in het zonnetje kun je met je jas aan nog prima een glas wijn buiten drinken. Veel ijssalons zijn deze maanden gesloten.

Het is moeilijk precies te zeggen wat je moet doen en zien als je hier bent. Voor een groot deel is het ook een kwestie van smaak.

Ten eerste zou ik je vooral willen aanmoedigen om lekker te gaan dwalen. Het centrum van Florence heeft ongeveer het oppervlakte van het centrum van Utrecht, dus verdwalen zul je niet zo snel. Gewoon struinen door de straatjes en zien wat voor moois je tegenkomt!

Een paar van mijn favorieten in de stad:

  • Florence heeft prachtige musea en andere monumenten. Hier vind je de belangrijkste op een rijtje!
  • De kerk van San Miniato al Monte en het prachtige uitzicht vanaf daar.
  • Mercato Sant’ Ambrogio om allerlei lekkers te kopen.
  • Piazza Santo Spirito voor een kop koffie in de zon.

Het antwoord is even kort als eenvoudig: ja. Natuurlijk is er (kleine) criminaliteit en moet je je aan de ‘regels’ houden die overal gelden waar veel mensen en vooral toeristen bij elkaar komen. Maar er zijn geen echt slechte buurten en persoonlijk heb ik nog nooit iets naars meegemaakt. Alleen de buurt rondom het Santa Maria Novella treinstation kan ’s avonds een beetje naargeestig aanvoelen, maar ook niet in die mate dat ik het als onveilig zou bestempelen. Gewoon je hoofd erbij houden en geen dingen doen die je thuis ook niet zou doen!

Taxi
Van/naar het vliegveld is een taxi de snelste en gelijk de duurste manier. Een rit naar het centrum van de stad kost je 25 euro vast tarief. Daar kunnen nog toeslagen voor bagage bijkomen. Taxi’s vind je buiten het vliegveld. Volg de borden voor de aanwijzingen.

Tram
Vanaf het vliegveld rijdt sinds 1,5 jaar ook een tram die je voor 1,50 (kaartje kun je kopen bij de automaat) naar het centrum van de stad bent. Een fijne optie als je een hotel of verblijf in het historisch centrum hebt.

Trein
Kom je vanuit Pisa of Bologna, dan kun je Florence eenvoudig met de trein bereiken. Vanaf beide vliegvelden rijden snelbussen/treinen naar de centrale stations van deze steden, vanaf waar je makkelijk de de trein kunt pakken naar het Santa Maria Novella station van Florence. Er zijn snelle treinen (alta velocita – frecciarossa en italo) of reguliere treinen (regionale).

In de stad
In Florence zelf kun je voor langere afstanden het beste een taxi nemen. Het OV is niet altijd even betrouwbaar. Maar het allerbeste kun je gewoon lopen. Van het noorden van het oude centrum naar het zuiden loop je in een kleine 40 minuten. Eventueel kun je ook gebruik maken van mobikes (deelfietsen) of zelf een fiets huren. Pas wel op, want Italianen zijn een stuk minder gewend aan fietsers dan wij Nederlanders!

Ik ben persoonlijk geen groot voorstander van AirBnB. De reden hiervoor is tijdens de corona-crisis pijnlijk duidelijk geworden. Het hele centrum van de stad is leeggelopen doordat de prijzen door particuliere verhuur enorm opgedreven zijn. Samen met Milaan is Florence hierdoor qua huisvesting een van de duurste steden van Italië geworden. Voor normale Florentijnen of anderen die onderdak zoeken wordt het steeds moeilijker om in de stad een huis te vinden. Bovendien is AirBnB vaak helemaal niet zoveel goedkoper dan andere verblijven. Maak het sommetje maar eens 😉

Zoek een leuk hotel of gastenverblijf. Ze zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen. Als je boekt, doe het dan zoveel mogelijk direct bij de accommodatie zelf. Vaak scheelt het je geld én je helpt ze er enorm mee. Via boekingssites betalen ze een commissie die vaak oploopt tot 30-35%! Mijn tip: gebruik de sites om je verblijf te vinden en bel of mail ze daarna.

Klik hier voor een lijst met al mijn tips!

Algemene tips: 

  • Blijf weg bij de hoofdpleinen. Je eet er weinig, duur en vaak ook niet zo lekker. Hier en daar is er een uitzondering, maar het is over het algemeen een goede stelregel.
  • Eet geen ijs bij een van de gelaterias met bakken met enorme hopen ijs. denk even na. Wat is de eigenschap van ijs die het ijs maakt? Juist. Dat het koud is en dus smelt als het warm wordt. Dat het zo blijft staan in de etalage wil dus zeggen dat er vanalles aan toegevoegd is om het aantrekkelijker te laten lijken. Geloof me, dat is het niet. Wil je weten waar je dan wel moet zijn? Check deze blog! Beste ijs in Florence
  • Er zijn veel restaurants met een vast lunchmenu. Dat is geen tourist trap! Het is echt zo goedkoop en het is echt zo lekker. Meestal bestaat zo’n menu uit een antipasto, een primo of secondo en koffie en water. Het proberen waard!
  • Pizza is er in allerlei soorten, maten en kwaliteiten. Grofweg zijn er twee soorten: de Romeinse, dunne pizza’s en de Napolitaanse dikkere pizza’s. Allebei lekker op hun eigen manier! In mijn lijst van beste restaurants heb ik een paar plekken opgenomen waar ik zelf graag pizza eet.
  • Je wordt er niet ingeluisd als je ergens meer geld voor je koffie betaalt wanneer je deze zittend in plaats van staand drinkt. Het is iets dat al ik weet niet hoe lang gebruikelijk is in Italië en sommige bars hanteren dit principe nog steeds.
  • Over het algemeen vind ik de restaurants in Oltrarno en rond Sant’ Ambrogio veel beter dan die in het toeristische hart.
  • Als je heel graag bij een specifiek restaurant wilt eten in het hoogseizoen: reserveer dan even. Ik help je hier graag mee als je daar zelf niet aan toe komt.

Florence is niet duurder dan andere grote steden. Vooral voor eten en drinken betaal je bij restaurants buiten het toeristische hart minder dan je in Nederland betaalt. Maar pizza voor 4,50 is er ook in Florence helaas niet meer bij. Je kunt je verblijf zo duur of goedkoop maken als je wilt, maar een vakantie kost natuurlijk geld.