Beste ijs in Florence: Ambachtelijke gelato voor iedereen

Wanneer je Italië zegt, denk je al gauw ‘ijs’! Mogelijk in combinatie met zon, pizza  en historische pleintjes. Om nou te stellen dat ik verhuisd ben om elke dag ongegeneerd ijs te kunnen eten is wat overdreven, maar laten we het erop houden dat het een prima bijkomstigheid van mijn leven hier is.

Als je door Florence struint ontkom je er dan ook niet aan. Overal waar je kijkt, zeker in het oude centrum, zijn ijswinkels te vinden. Maar hoe vind je tussen al dat aanbod nou een echt lekker ijsje? Ik geef je graag enkele tips om een het beste ijs in Florence te spotten en deel mijn eigen lievelingsplekken met je.

Gelato ≠ IJs!

Dat je iemand zou beledigen door ijs in plaats van gelato te zeggen is misschien niet helemaal waar, maar elke Italiaan die je het vraagt zal je uitleggen dat er een enorm verschil is tussen hun gelato en ‘ice cream’. Het is niet alleen nationale trots, ze hebben gelijk!

IJs zit vaak vol suiker, vet, room en kunstmatige smaak- kleur- en geurstoffen om ons er extra veel van te laten eten. Op zich niets mis mee, maar als er een alternatief met minder van dat alles is dat (wat mij betreft) ook nog eens lekkerder is… En dat is er!

Gelato is minder rijk in suiker en vet, maar ook minder luchtig. Hierdoor komen de smaken die gebruikt worden beter en intenser tot hu, recht. Hierdoor zijn er minder additieven nodig om de smaak te versterken. Gelato is dus lichter (qua suiker en vet) en natuurlijker.

De samenstelling van gelato zorgt ook voor dat de hoorntjes en bakjes met zo’n mooie ‘swirl’ gevuld kunnen worden. Het is meer een crème dan het ijs dat wij kennen.

Gelato is belangrijk voor de Italianen en het maken ervan is een echt ambacht. Ambachtelijk ijs heeft een groter marktaandeel dan de massaproductie. Des te belangrijker om te weten hoe je goed ijs kunt herkennen dus!

Grote gekleurde bergen

Overal in Florence zie je gelateria’s met grote bergen felgekleurd ijs. Spectaculair om te zien en op een hete dag wil je niets liever dan er even bij gaan liggen…

Hoewel het er fantastisch uitziet zou ik een straatje verder lopen om je ijsje te gaan halen. Denk even aan die ene eigenschap die ijs ijs maakt… Heb je ‘m? Juist! Het smelt! Een grote berg ijs in een zonovergoten vitrine kan dus haast geen goed nieuws zijn. En dat is het dus ook niet.

Om het de vorm te laten houden die het heeft en er de vrolijke kleurtjes aan te geven, wordt er vaak van alles aan het ijs toegevoegd. Kunstmatige kleurstoffen om mee te beginnen, maar ook veel suiker. Bovendien wordt het ijs, zodat het dus niet smelt, op een hele lage temperatuur gehouden. Zo laag dat je de smaak niet echt meer proeft. Wat bij dit soort ijs dan op zich weer niet zo’n probleem is!

Het heeft kortom niets te maken met echte, ambachtelijke gelato. Loop dus een blokje extra en trakteer jezelf op een ijsje bij een van de volgende gelateria’s.

Beste ijs in Florence: Mijn persoonlijke favorieten

Na uitgebreide veldstudies (ik weet het, mijn leven is echt zwaar…) heb ik in de buurt van mijn huis een aantal favorieten gevonden. Plekken waar je bijzonder smaken vindt en die het echte ambachtelijke ijs maken waar ik persoonlijk gek op ben.

Daar gaan we!

Sbrino

Deze gelateria is pas een paar jaar open, maar heeft in die tijd een enorme faam verworven. Prachtige zaken met een industriële uitstraling en vooral: fantastisch ijs! Het is mijn absolute favoriet en misschien is het geen toeval dat ik in beide straten waar ze een vestiging hebben (ze hebben ook nog een derde, maar die ligt een stuk verder uit het centrum) gewoond heb/woon… Hun pistache is samen met speculoos mijn lievelingssmaak.

Adres: Via de’ Serragli 32/R en Via Senese (aan het begin, net buiten Porta Romana)

La Sorbettiera

Niet veel meer dan een raam aan Piazza Tasso, maar met zalig ijs. Eerst lekker eten in een van de restaurantjes in de buurt en jezelf daarna trakteren op een ijsje. De wandeling vanuit het centrum meer dan waard!

Adres: Piazza Torquato Tasso 11r

Gelateria della Passera

Huisgemaakt, ambachtelijk ijs. Een klein zaakje aan een prachtig pleintje, hemelsbreed 100 meter van de Ponte Vecchio. Bestel je ijsje en strijk neer op een van de bankjes. Enige nadeel? Ik vind hun bolletjes te klein….

Adres: Via Toscanella 15/R

Gelateria dei Medici

Een eindje buiten het oude centrum, in de wijk ‘Statuto’ ligt deze vrij grote gelateria. Een enorme selectie aan huisgemaakte smaken. Om bij de vestiging in Statuto te komen is de Tramvia handig. Die stopt er recht voor de deur!

Adres: Via dello Statuto 3-5 Rosso en Piazza Beccaria 7/R

Florence in Italy

Beroemd EN goed!

Vaak gaan ‘in een bekende reisgids staan’ en kwaliteit niet hand in hand. Maar voor deze gelateria’s ligt dat anders! Ondanks dat ze alweer bestaan en inmiddels heel beroemd zijn geworden, haal je er nog steeds heerlijke gelato. Wel moet je vaak even op je beurt wachten, maar het is het wachten zeker waard.

Gelateria La Carraia

Er staat altijd een rij, maar je staat snel weer buiten met je ijsje. Als je van zoet houdt ben je hier aan het goede adres. Aardbeien-cheesecake is mijn grote favoriet. Wel alleen voor mensen die van zoet (denk ‘glazuur van tanden’) houden!

Adres: Piazza N. Sauro 25/R of Via dei Benci 24/R

Gelateria Vivoli

Een van de oudste en beroemdste gelateria’s van de stad. Voornamelijk traditionele smaken en voor wie geen zin in ijs heeft hebben ze ook een bar met koffie. Eerst betalen aan de kassa en dan je ijsje uitzoeken!

Adres: Via dell’Isola delle Stinche 7/R

Gelateria dei Neri

Zeer waarschijnlijk de eerste gelateria waar ik ooit een ijsje at in Florence. Er staat altijd een rij en die staat er niet voor niets! Heb je geen zin om na je ijsje nog wat te eten? Neem hun pure karamel en je zit gegarandeerd voor 4 dagen vol.

Adres: Via dei Neri 9

Buon gelato!

Ben je er klaar voor?! Buon gelato!

Related Post

De 5 leukste musea in

De 5 leukste musea die je in Florence zou moeten bezoeken In Florence wemelt het van de...

Florence met kinderen: 12...

Florence is een van Europa’s topbestemmingen. Het blijft echter een stad met veel...

2020: Beste plekken om te...

Beste plekken om te eten in Florence 2020 Elk jaar update ik de lijst van mijn favoriete...

Pasen in Florence: Een...

Pasen in Florence: Een bijzondere ‘Kruisweg’ Net als andere feestdagen is ook...

Leave a Comments