La vendemmia: wijnproeven tijdens de druivenoogst in Toscane

Ga wijn proeven tijdens de druivenoogst in Toscane

“Heb je zin om mee te gaan wijnproeven tijdens de druivenoogst hier in Toscane?” Begin september krijg ik een appje van een vriendin die sommelier in opleiding is. De ‘vendemmia’, oftewel de druivenoogst hier in Toscane staat op het punt van beginnen en vandaar ook het wijnproeven.  Ze stuurt een linkje van een wijnhuis dat ik niet ken. Gedurende een aantal weken organiseren ze speciale activiteiten rondom de druivenoogst. Zo ook een rondleiding en wijnproeverij op hun landgoed. Natuurlijk heb ik daar zin in! we spreken af dat ik rij, laden ook vriendlief in en op een stralende zondagochtend vertrekken we.

Wijnhuis Lamole di Lamole

We worden halverwege de ochtend verwacht bij het wijnhuis Lamole di Lamole, middenin de prachtige Chianti-streek. Een prima tijdstip, want zo kunnen we aansluitend bij een goede vriend die als chef op een ander landgoed werkt gaan lunchen. Never waste an opportunity…! De druivenoogst is in Toscane de ideale periode om te gaan wijnproeven. Veel wijnhuizen organiseren activiteiten in deze periode. We komen aan bij een klein gebouwtje, midden tussen de wijngaarden. Van buiten is er eigenlijk weinig aan te zien. Na de gebruikelijke covid-maatregelen (temperatuur checken, gegevens achterlaten) verwelkomt de gastvrouw en gids ons in een prachtige ruimte ingericht als proefzaal. Nadat alle gasten gearriveerd zijn, gaan we met haar op pad.

Wijngaard

De eerste stop van de rondleiding is de wijngaard van het wijnhuis. Daar krijgen we uitleg over de Chianti. Het gebied van de Chianti-streek bevindt zich in feite op kleigrond die door de eeuwen heen vermengd is met de zandstenen die uit de Apennijnen komen; de bergketen die van noord naar zuid dwars door Italië loopt. Dit is de ideale grond voor de Sangiovese druif om op te groeien. Deze druif is de basis voor alle Chianti wijnen. Middenin dit gebied ligt de heuvel waarop dit wijnhuis gelegen is. De wijngaarden van Lamole di Lamole omvatten een aantal van de hoogste wijngaarden voor de Sangiovese druif: zo’n 650 meter boven zeeniveau. De grond waarop de druiven groeien is niet alleen de gemengde klei die ‘alberese’ genoemd wordt, maar is vermengd met andere steensoorten. Hierdoor krijgen de druiven een extra rijke smaak. Bovendien wordt alle wijn sinds een aantal jaar volledig biologisch verbouwd.

Eeuwenoude wijngaarden

Onze gids legt uit dat de wijngaarden van Lamole di Lamole vaak al eeuwenoud zijn. De terrassen waar de druivenstokken op groeien zijn met de hand gegraven en beschermen de gronden tegen erosie. Daarnaast reflecteert zonlicht op de terrassen waardoor zuurstof geproduceerd wordt en de stokken ’s nachts warmte kunnen vasthouden. De terrassen vormen dan ook een belangrijk kenmerk van de wijngaarden en worden zorgvuldig onderhouden. Zo is er ook een historische wijngaard waar volgens de meest traditionele methodes wijn verbouwd wordt. Ook wordt er door de universiteit van Florence onderzoek gedaan in de wijngaarden.

Hier in Toscane is de druivenoogst in de maanden september en oktober en wijnhuizen verzorgen dan veel activiteiten zoals wijnproeven en rondleidingen. We zien gelijk waarom, want buiten het wijnhuis wordt er druk gesjouwd met kratten vol druiven. De druiven die geplukt zijn worden gecontroleerd door mens en machine en gaan dan het productieproces van de wijn in.

Vaten vol wijn

Na de rondleiding buiten gaan we naar een bijgebouw, waar de wijn in enorme vaten ligt opgeslagen. Zodra we over de drempel stappen komt de geur van wijn ons tegemoet. Overal waar we kijken zien we vaten wijn. Van halve meter hoog tot enorme vaten van meters. Het wijnhuis zelf werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht, maar de wijnmakerij zelf is al veel ouder. Al in de 14e eeuw werd bij het kasteel van Lamole wijn verbouwd. Het gebouw waar we nu zijn was de oude wijnopslag van het kasteel. Inmiddels wordt hier nog maar beperkt wijn opgeslagen en ligt het merendeel in een veel modernere opslag in de buurt. De laatste stop van onze rondleiding is op de bovenste verdieping van dit kleine gebouw. Als we de trap oplopen ruiken we al de intense zoete krent-achtige geur. Het is de ‘Vinsantaia’. Hier ligt in kleine vaten de vin santo, een zoete dessertwijn, opgeslagen.

Sommige vaten staan helemaal bol van de druk die zich in het vat opbouwt door het gistingsproces. De gids vertelt dat zon nu en dan een vat letterlijk uit zijn voegen barst. Dan wordt de druk te groot en barst het vat open. Ze wijst de plekken op de grond aan waar dit recent nog gebeurd is.

wijnvaten Lamole di Lamole Toscane

historische wijnen toscane

De wijnproeverij

Hierna is het wijnproeverij aan de beurt! We gaan terug naar de proefzaal, waar we allemaal aan een voor ons gereserveerde tafel plaatsnemen. Voor onze neuzen een placemat waarop we proefnotities kunnen maken en 4 (dan nog lege) glazen. Er worden houten planken met wat kleine hapjes neergezet en de eerste wijn wordt ingeschonken. Een Chianti Classico van zo’n 5 jaar oud. Fris, een beetje zurig (vergeef me mijn gebrek aan wijn-vocabulaire). Prima om mee te beginnen, hoewel Chianti wijnen voor mijn smaak vaak net iets te zuur zijn. Na deze komt er nog een Chianti Classico die iets steviger is. Ook lekker, maar nog niet helemaal mijn smaak. Daarna schenkt onze gids en sommelier een Gran Riserva in. Een wijn die wat langer gerijpt heeft (6-8 jaar). Deze wijn is zachter dan de vorige twee en heeft meer rood fruit, waardoor hij wat aromatischer is. Heerlijk! Tot slot proeven we nog een witte wijn, waarvan ik letterlijk (doe mij de blogger van het jaar award!) vergeten ben op te schrijven wat het was. Lekker gewerkt Esther.

wijnproeven van vier wijnen

wijnproeven tijdens de druivenoogst in toscane

Op naar de lunch!

Nadat we de wijn op hebben en de hapjes weggewerkt is het tijd om te gaan. De vriendin koopt nog wat wijn, voordat we in de auto stappen om bij het volgende kasteel in de zon te ploffen aan een prachtig gedekte tafel. Onze vriend en chef heeft al een fles rood laten aanrukken voor ons. Omdat een van ons moet rijden en na de proeverij echt wel genoeg op heeft, delen we die met z’n tweeën. Geen straf!

En zo genieten we na van een heerlijke ochtend  buiten, met wijn en vrienden. Met uitzicht op de glooiende heuvels van de Chianti-streek, aan de voet van een prachtig kasteel en met zalig eten voor ons neus. Het leven in Toscane is echt zo slecht nog niet!

Wil je ook een rondleiding en wijnproeverij bij Lamole di Lamole? Hier vind je alle informatie. Voor al je boekingen en andere vragen neem je contact met me op! Ben je nieuwsgierig naar waar we na de proeverij zalig gegeten hebben? Kijk dan eens op de website van Castello di Gabbiano.

 

Delen

Zoek de zee op in Toscane

Plons! Naar zee in Toscane

Tijdens je vakantie in (de buurt van) Florence is een duik in zee tijdens de warme zomermaanden een fijne afwisseling met het bezoeken van prachtige

Lees verder »